Veelgestelde vragen

Alles wat je wilt weten over de kattenoppasservice of een trimbehandeling 

Bekijk hier de FAQ 

Wil je meer weten over de werkwijze van de Katten au pair? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen voor meer informatie over de kattenoppasservice en trimbehandelingen.

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur deze dan gerust in via het contactformulier!

Veelgestelde vragen over de kattenoppasservice

Hoe verloopt een kennismaking met de Katten au pair aan huis 

Voordat je op vakantie ga, kom ik graag even langs voor een kennismaking!
Tijdens dit bezoek bespreken we jouw wensen en verwachtingen, zodat ik precies weet wat jouw kat nodig heeft en jij met een gerust hart weg kunt.

Maak je geen zorgen als jouw kat op dat moment liever buiten is of zich verstopt—dat is heel normaal! Een kennismaking draait vooral om een goed gesprek met jou als baasje. Het is belangrijk om je kat niets te forceren; een ontspannen benadering werkt het best voor iedereen.

Dit kennismakingsgesprek is volledig vrijblijvend en kosteloos. Zo kunnen we samen kijken of er een goede klik is, zonder enige verplichting.

Wanneer gaat de kattenoppas op bezoek bij mijn kat.

Tijdens jouw afwezigheid kom ik elke dag langs om goed voor je kat te zorgen.
Elk bezoek duurt ongeveer 30 minuten. Soms kom ik in de ochtend, en op andere dagen kan dit in de middag zijn. Zo krijgt je kat dagelijks de aandacht en zorg die hij of zij verdient.

Mijn vakantie is gewijzigd of geannuleerd, wat nu? 

Annuleringen of wijzigingen? Laat het me zo snel mogelijk weten!
Heb je al betaald en moet je annuleren? Geen probleem: je ontvangt het bedrag binnen 2 werkdagen terug. Let op: ik breng alleen kosten in rekening voor bezoekjes die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd.

Omdat ik zorgvuldig met mijn tijd plan, kun je alleen reserveren als je daadwerkelijk een vakantie hebt geboekt. Het is niet de bedoeling vrijblijvend aanvragen uit te zetten. Merk ik dat reserveringen regelmatig worden geannuleerd, dan zal ik geen nieuwe aanvragen meer accepteren.

Wat zijn de voordelen van een kattenoppas aan huis

Waarom kiezen voor een kattenoppas aan huis?
Als ervaren kattenoppas zorg ik ervoor dat jouw kat(ten) comfortabel thuis kunnen blijven tijdens jouw afwezigheid. Dankzij mijn kennis van kattengedrag en vachtverzorging bied ik niet alleen praktische zorg, maar deel ik ook graag tips en adviezen met mijn klanten.

Hier zijn de voordelen van mijn service op een rij:

  1. Geen stress voor kat én eigenaar
    Geen gedoe met vervoer of een onbekende omgeving. Jouw kat blijft lekker in zijn vertrouwde omgeving.

  2. Individuele aandacht en zorg
    Ik stem mijn zorg af op de specifieke behoeften van jouw kat, of het nu gaat om aandacht, voeding of medische zorg.

  3. Rust door routine en stabiliteit
    Jouw kat blijft zijn vaste ritme behouden, wat zorgt voor minder stress en een gelukkiger dier.

  4. Ideaal voor meerdere katten
    Heb je meer dan één kat? Geen probleem! Ik zorg ervoor dat ze allemaal de aandacht krijgen die ze verdienen.

  5. Flexibiliteit bij onverwachte wijzigingen
    Als jouw planning verandert, denk ik met je mee en pas ik mijn afspraken aan waar mogelijk.

  6. Updates en gemoedsrust
    Je ontvangt regelmatig updates, zodat je altijd weet hoe het met je kat gaat.

  7. Extra veiligheid voor je huis
    Door mijn dagelijkse bezoek wordt je huis regelmatig gecontroleerd, wat bijdraagt aan een veilig gevoel tijdens je afwezigheid.

  8. Professionele kennis en ervaring
    Dankzij mijn ervaring en kennis kan ik snel inspelen op het gedrag en de behoeften van jouw kat.

Mijn kat heeft vlooien! Moet ik dit doorgeven?

Belangrijk: Controleer je kat op vlooien vóór je vakantie

Blijkt tijdens het oppassen dat jouw kat vlooien heeft, dan ben ik genoodzaakt een extra toeslag te rekenen. Dit heeft te maken met de risico's die vlooien met zich meebrengen, zoals het meenemen van vlooieneitjes, -larven of -poppen naar andere woningen.

Om dit te voorkomen, neem ik extra maatregelen:

  • Mijn schoenen en tas worden behandeld met een speciale vlooienspray.
  • Ik wissel mijn kleding en schoenen om voordat ik andere huizen bezoek.

Waarom deze toeslag?
Deze stappen kosten mij extra tijd en moeite, zeker tijdens het afleggen van mijn route. Soms moet de planning zelfs volledig worden aangepast, wat niet altijd mogelijk is.

Wat kun jij doen?

  • Behandel je kat op tijd tegen vlooien.
  • Controleer je kat regelmatig, vooral in de twee weken vóór je vertrek. Mocht je vlooien ontdekken, behandel dan ook je huis.

Weet je dat je kat vlooien heeft?
Informeer mij hier tijdig vóór je vertrek over, zodat we afspraken kunnen maken en ik mijn planning daarop kan aanpassen.

Meer informatie over het voorkomen en bestrijden van vlooien zal binnenkort op mijn website beschikbaar zijn.

Mijn kat heeft suikerziekte en krijgt zijn medicatie op vaste tijden. Is dat mogelijk?

Geen zorg mogelijk voor katten met suikerziekte

Hoewel ik met liefde en zorg voor katten oppas, is het helaas niet mogelijk om katten met suikerziekte in mijn planning op te nemen. Deze katten hebben twee keer per dag op vaste tijden hun medicatie nodig, wat niet aansluit bij de manier waarop ik werk.

Ik wil flexibel blijven in het bezoeken van mijn oppaskatten en kan vooraf niet exact aangeven hoe laat ik op een adres aanwezig ben. Dit betekent dat ik de zorg die katten met suikerziekte nodig hebben, niet kan garanderen.

Voor katten met speciale medische behoeften zoals diabetes raad ik aan om een oppas of dienst te zoeken die gespecialiseerd is in medische zorg voor huisdieren en wel kan voldoen aan een strikte planning.

Dank je voor je begrip.

Zijn meerdere bezoekjes per dag ook mogelijk? 

Geen aanvraag mogelijk voor meerdere bezoekjes per dag.

Wil je dat jouw kat meerdere eetmomenten per dag heeft? Dan kan ik eventueel een timerbak meenemen, zodat dit automatisch geregeld wordt. Dit is echter geen oplossing voor katten die specifieke medische zorg op vaste tijden nodig hebben.

Heb je vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact met me op via het contactformulier.

Waar is de kattenoppas werkzaam?

Werkgebied kattenoppas aan huis – Rotterdam

Ik ben werkzaam in de volgende wijken van Rotterdam:

  • Agniesebuurt, Bergpolder, Blijdorp, Liskwartier, Hillegersberg-Zuid (Kleiwegkwartier) en Provenierswijk.

  • Ook beschikbaar buiten schoolvakanties en feestdagen:
    Oude Noorden, Zestienhoven, Schiebroek en Nieuw-Crooswijk.

Woon je buiten mijn werkgebied? Dan heeft het helaas geen zin een formulier voor de oppasservice te verzenden. 

Is vachtverzorging mogelijk tijdens een oppasbezoekje? 

Tijdens een oppasbezoek draait alles om het welzijn van de kat: genieten van een maaltijd, spelen, en aandacht in de vorm van kroelen. Omdat niet alle katten het fijn vinden om gekamd te worden, kan dit onnodige stress veroorzaken. Daarom beperk ik vachtverzorging tot lichte controle en eenvoudige handelingen, afhankelijk van wat de kat toelaat.

  • Half- en langharige katten: De vacht wordt voorzichtig gecontroleerd op klitten (indien toegestaan) om vervilting te voorkomen. Worden er klitten gevonden, dan informeer ik de eigenaar zodat we een aparte afspraak kunnen plannen voor een uitgebreide vachtbehandeling.
  • Kortharige katten: Tijdens de rui kan ik eventueel loszittende haren verwijderen met een vochtige microvezeldoek, mits de kat dit prettig vindt.

Waarom geen uitgebreide vachtverzorging tijdens oppasbezoekjes?

  1. Stressvrij bezoek: Het doel van een oppasbezoek is ontspanning en aandacht voor de kat. Vachtbehandelingen kunnen soms spanning veroorzaken, wat niet past binnen dit moment.
  2. Tijd en focus: Een grondige vachtbehandeling vraagt rust en volledige aandacht, wat lastig te combineren is met andere zorgtaken.
  3. Aanwezigheid van de eigenaar: Veel katten voelen zich prettiger tijdens een vachtbehandeling als hun eigenaar aanwezig is.
  4. Hygiëne en geur: Om overdraagbare aandoeningen (zoals huidschimmel) en stress door vreemde geuren te voorkomen, is uitgebreide vachtverzorging minder geschikt tijdens een oppasroute.

Met deze aanpak waarborg ik het welzijn van de kat en kan ik eventuele signalen van vachtproblemen tijdig met de eigenaar delen.

Veelgestelde vragen over de trimbehandelingen

In welk werkgebied is de katten au pair als trimmer werkzaam?

Voor trimbehandelingen werk ik uitsluitend vanuit een trimsalon in Rotterdam Noord. Afspraken zijn alleen mogelijk op een zaterdag.

Wil je graag eens deskundig advies over de vacht van jouw kat(ten)? Dan kun je hiervoor wel een afspraak aan huis voor maken. Ik kom aan huis voor advies in de volgende plaatsen:

  • Rotterdam
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • Berkel en Rodenrijs
  • Ridderkerk

Woon je in de omgeving van Rotterdam, maar staat jouw woonplaats niet in deze lijst? Neem gerust contact met me op, dan bekijken we samen de mogelijkheden!

Wat kan ik van een trimbehandeling verwachten? 

Aanpak van de Katten Au Pair als Trimmer

Bij aankomst neem ik eerst de tijd om de kat op zijn gemak te stellen. Na een eerste controle doorvoel ik de vacht en geef ik aan wat nodig is om deze op een katvriendelijke manier te behandelen. Mijn doel is altijd om efficiënt te werken en de stress voor de kat zo laag mogelijk te houden.

Voorbereiding en behandeling

  • Nagels knippen: Voorafgaand aan de behandeling knip ik de nagels van de voorpoten, om veiligheidsredenen. Bij senior katten controleer en knip ik indien nodig ook de nagels van de achterpoten, omdat hier vaker kans is op ingroei. Mocht dit te veel stress opleveren, dan overleg ik over het vervolg van de behandeling.
  • Klitten verwijderen: Indien er veel klitten in de vacht zitten, worden deze zorgvuldig weggeschoren. Dit is sneller, pijnloos en daardoor minder stressvol voor de kat.

Advies 
Afhankelijk van het verloop van de behandeling geef ik je tips mee over het onderhouden van de vacht. Ik leg bijvoorbeeld uit welke materialen geschikt zijn en welke beter vermeden kunnen worden. Daarnaast leg ik uit hoe je vachtafwijkingen kunt herkennen, zodat gezondheidsproblemen zoals artrose of gebitsproblemen tijdig opgemerkt worden.

Tip: Neem je eigen materialen mee naar de afspraak, dan kan ik je daar gericht advies over geven.

Hoe bereid ik mij voor op een bezoek aan de trimsalon?

Dag van de afspraak
Houd de dagelijkse routine van je kat zoveel mogelijk normaal, maar zorg ervoor dat hij op tijd binnen is als hij gewend is om naar buiten te gaan. Is je kat niet op tijd voor de afspraak omdat hij nog buiten was, dan wordt dit beschouwd als een no-show en wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.

Voorbereiding:
🔹 Indien mogelijk, stel het geven van zijn normale maaltijd nog even uit. Tijdens de behandeling kunnen snackjes een goede afleiding zijn, mits je kat nog trek heeft.
🔹 Neem een dekentje, handdoek of T-shirt mee met de vertrouwde geur van thuis. Dit kan helpen om stress te verminderen.
🔹 In de trimsalon is het niet toegestaan om met meerdere personen aanwezig te zijn tijdens de behandeling. Regel indien nodig op tijd een oppas voor kinderen.

Spanningen bij jou?
Vind je het zelf spannend? Laat het me gerust vooraf weten, zodat ik hier rekening mee kan houden. In sommige gevallen is het beter om tijdens de behandeling even afwezig te zijn, zodat je eventuele spanning niet onbedoeld op je kat overbrengt.

Ik betwijfel het of mijn kat zich laat behandelen. 

Twijfel je of jouw kat zich zonder kalmeringsmiddel laat trimmen?
Geef je twijfels door bij het aanvragen van een trimbehandeling. Dan bespreken we vooraf alle mogelijkheden en heb je ruim de tijd om eventueel een kalmeringsmiddel bij de dierenarts te regelen.

Omgaan met stress en angst tijdens de trimbehandeling
Als een kat vanaf het begin heel erg gestrest of angstig is en zich niet laat geruststellen, zal ik de trimbehandeling niet starten. Het welzijn van de kat staat altijd voorop.

Ook kan het voorkomen dat ik halverwege besluit de behandeling te stoppen, bijvoorbeeld als de kat te gestrest raakt, angstig wordt, of wegvlucht en zich niet meer laat benaderen.

De kosten die ik reken voor de afspraak zullen € 30,- zijn voor de tijd die ik heb vrijgehouden. Vervolgens bespreken we samen of een vervolgbehandeling binnen twee weken zinvol is en welke alternatieve opties er mogelijk zijn. Bijvoorbeeld het trimmen onder invloed van een kalmeringsmiddel dat door jouw eigen dierenarts wordt voorgeschreven. 

Advies: breng de kat in een vervoersmand waarvan de bovenhelft verwijderd kan worden. Hierdoor kan hij/zij (voor een groot deel) blijven zitten tijdens de handeling als ze het te spannend vinden om uit de vervoersmand te komen. 

Kan mijn kat met Gabapentine getrimd worden? 

Ja, dat is mogelijk. Gabapentine is een kalmerend middel dat uitkomst kan bieden voor katten die zich moeilijk laten trimmen. Dit middel wordt uitsluitend verstrekt door dierenartsen, die ook adviseren over de juiste dosering.

Wat moet je doen?

Wil je jouw kat onder invloed van Gabapentine door mij laten trimmen? Neem dan contact op met je dierenarts. De dierenarts zal meestal eerst je kat onderzoeken om de juiste dosering vast te stellen en het middel mee te geven.

Belangrijke voorbereidingen

De dierenarts informeert je ook over de tijd die nodig is voordat Gabapentine effectief werkt. Houd er rekening mee dat dit vaak zo'n twee uur van tevoren is. Zorg ervoor dat alles klaar is voordat ik arriveer, zodat we direct aan de slag kunnen.

Wat als het niet werkt?

Sommige katten blijven ondanks Gabapentine te angstig en verzetten zich tegen de trimbehandeling. In dat geval zal ik de behandeling voortijdig stoppen. Het kan dan nodig zijn om de kat onder narcose bij de dierenarts te laten trimmen.

Kan ik bij de trimbehandeling in een salon aanwezig zijn? 

Ja dit is mogelijk. Soms kan jouw aanwezigheid ook stressverlagend werken en het kan soms ook handig zijn om op wat lastige momenten de kat af te leiden. Rust is essentieel tijdens de behandeling. Daarom is het niet toegestaan om met meer dan één persoon naar de salon te komen.  Zorg dus voor een oppas, want ook de aanwezigheid van kinderen is niet toegestaan tijdens de behandeling.

Omdat kattentrimmen veel concentratie vereist, vraag ik mijn klanten om mij tijdens de behandeling niet te veel af te leiden. Zo kan ik mijn volledige aandacht bij de kat houden en hem zo snel mogelijk van zijn vachtprobleem verlossen.

Tevens het vriendelijk en dringend verzoek geen telefoontjes te plegen tijdens de behandeling. 

Mijn kat heeft vlooien! Wat nu?

Informeer mij vooraf bij vlooienbesmetting
Blijkt tijdens het trimmen dat jouw kat vlooien heeft, dan zal ik hiervoor een extra toeslag rekenen. Check dit dus altijd zelf al voordat je naar de trimsalon komt!

Weet je dat jouw kat vlooien heeft, laat dit dan altijd vóór de afspraak weten! 
Samen zorgen we ervoor dat verspreiding wordt voorkomen.

Alvast bedankt voor je begrip en medewerking.